Daily Prelims Quiz with explanations(current affairs) -JULY 1 2017

Daily Prelims Quiz with explanations(current affairs) -JULY 1 2017

Bank test, Current affairs, Daily challenge, Daily quiz, IAS EXAM, IAS toppers, Prelims Quiz, Prelims UPSC, Quiz explanations, UPSC exam

Daily prelims quiz free with explanations is dedicated for upsc ias prelims 2018 examination based on HINDU ,PIB and important current affairs.All the questions are provided with answers and explanations.This is not sample of our prelims 2018 test series which have more advanced features.

DAILY PRELIMS QUIZ WITH EXPLANATIONS.
JULY 1 2017

ONLY PORTAL PROVIDING FREE PRELIMS BASED DAILY QUIZ WITH EXPLANATIONS

CLICK HERE TO SEE PREVIOUS DAYS QUIZ 

 

1. Which of the following about International Co-operative Day (IDC) is/are correct?

  1. It is observed every year on the first Friday of july
  2. To recognize and reaffirms the role of cooperatives in economic, social and cultural development and in the achievement of social policy objectives.
  3. the 2017 theme is ‘Co-operatives ensure no one is left behind’.

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. All of the above

Correct answer: Option B Explanations- The United Nations (UN)’ International Co-operative Day (IDC) is observed every year on the first Saturday of july(not friday) to recognize and reaffirms the role of cooperatives in economic, social and cultural development and in the achievement of social policy objectives. This year, in 2017, the day is observed on July 1 under the theme ‘Co-operatives ensure no one is left behind’. The 2017 IDC theme complements the priority theme of the 2017 High-level Political Forum for Sustainable Development: ‘Eradicating poverty and promoting prosperity in a changing world’.

2.Consider the following statements about Tax Invoices:

Assertion: All GST taxpayers are free to design their own invoice format

Reason : All fields are mandatory in the invoice

A. Both A and R are correct & R is the correct explanation of A

B.Both A and R are correct But R is not correct explanation of A

C. A is correct But R is wrong

D. A is wrong but R is correct

Correct answer : Option C Explanations: All GST taxpayers are free to design their own invoice format. Only certain fields are mandatorily be in the invoice are some of the facts about Tax Invoices which would be in vogue after the implementation of GST from 1st July, 2017. Other highlights of the tax invoice are that for small transactions up to a value of Rs.200 for unregistered customers, no need to issue invoices for each transaction, Taxpayers with annual turnover of Rs.1.5 crore need not mention the HSCN Code of the goods in the invoices.

3.COMMIT is frequently seen in news. What was it related to:

A. Commitment from people to accept GST

B. new training program for state officials

C. Provision against committing suicide.

D. None of these

Correct answer: Option B Explanations: Dr Jitendra Singh, the Minister of Personnel, Public Grievances and Pensions Personnel, has launched a new training program called Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training (COMMIT) for State Government officials. The main objective of this training program is to improve the public service delivery mechanism and provide citizen-centric administration through capacity building of officials who interact with the citizens on a day-today basis. It is cost effective and has the potential to cover about 3.3 lakh officials annually, compared to 10,000 officials under existing 12-Day Induction Training Programme (ITP)

4. Arrange the following countries in top 4 ranks of Global Peace Index 2017 from top:

A. Syria,Portugal,iceland,new zealand

B. Iceland, New Zealand, Portugal, Austria

C. New zealand ,india,Iceland,Autria

D. Portugal,New zealand,Pakistan,Austria

Correct answer: Option B Explanation: Its a simple question eventhough seems tough in first look.Use elimination method. C and D are obviously wrong as India & PAK can never be in top 4. A cant be answer as syria is the worst. Or Just by knowing ICELAND is topper in 2017 answer can be reached.India has been ranked 137th in the Global Peace Index 2017, which ranks 163 independent states and territories according to their level of peacefulness. In Last year’s index, India was ranked 141st. This is the eleventh edition of the Global Peace Index (GPI). The index is compiled every year by the Sydney-based think tank Institute for Economics and Peace.

5. Which of the following are matched correctly:

Main Agriculture product

States

a. Turmeric 1. Telagana
b. Red chilli  2. Andra Pradesh
c. Onion 3. Maharashtra
d. Soya bean 4. Madhya Pradesh

a   b   c  d

A.   1  2  3   4

B.   2  1  4   3

C.   3  2  1   4

D.  1  2   4   3

Correct answer: Option A Explanations: All are correctly matched. This was in the news recently as the produce has suffered price crash in the light of bountiful production. The glut and the plunging prices are believed to be the sum total of the crisis staring at farmers across the country.

6. Which of the following are the  crops for which the government recently increased the MSP (Minimum Support Price) for the 2017-18 crop year?

  1. Cotton
  2. Pulses
  3. Oil seeds

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D.All of the above

Correct answer :Option D Explanation: Pulses, Oilseeds and cotton are the crops for which the government recently increased the MSP (Minimum Support Price) for the 2017-18 crop year and also convinced seed associations to curtail prices of hybrid seeds by 10%. The maximum hike in MSP is fixed for pulses whose output is estimated to be a record 22.40 million tonnes (MT) in the 2016-17 crop year ending June as against 16.35 MT in 2015-16. The record production was attributed to good monsoon, higher MSP and better procurement arrangement. The MSP of tur (arhar) was increased from Rs.5, 050 per quintal (including bonus) in 2016-17 to Rs.5450per quintal (including Rs.200 bonus) in 2017-18- hike of Rs.400 per quintal. Similarly the support price for Urad has risen from Rs. 5000(including bonus) per quintal in 2016-17 to Rs. 5400(including bonus) per quintal in 2017-18. In case of Moong, it stands increased from Rs.5225 (including bonus) per quintal in 2016-17 to Rs.5575 (including bonus) in 2017-18. Among oilseeds, the government has increased the MSP of groundnut-in-shell (Rs. 4450 per quintal), soyabean (Rs.3050 per quintal), sunflower seed (Rs.4100 per quintal), sesamum (Rs.5300 per quintal) and nigerseed (Rs.4050 per quintal).

7. India’s first blood bank for cattle will be set up in which state?

A. Assam

B. Meghalaya

C. Odisha

D. West bengal

Correct answer: Option C Explanations: Odisha will become the India’s first state to set up blood bank for cattle. The first of its kind blood bank would be established on the premises of Odisha University of Agriculture and Technology (OUAT) at an estimated cost of Rs. 3.25 crore. The project will have a 60:40 sharing between the Centre and the state government. The cattle farmers will provide blood voluntarily. The blood bank will also go and collect blood from centres. Blood transfusion facility for cattle blood will also be done at the proposed blood bank. This will prevent death of cattle during deliveries and other ailments.

8. Asian Athletics Championships 2017 is in india. It will be hosted by Which Indian state :

A. Odisha

B.Kerala

C. Gujarath

D.Goa

Correct answer: Option A Explanations:The 22nd edition of the Asian Athletics Championships (AAC-2017) will be held at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar, Odisha from July 6 to 9, 2017. Around 800 athletes from 45 countries are set to attend the event. The official mascot of AAC-2017 is Olly that represents Olive Ridley sea turtle, one of the endangered species of Odisha. The winners of the Asian meet will get a direct berth for the World championship in London from August 4-13, 2017. As host, India is eligible to field three athletes in each discipline, instead of the usual two.

9. Forest city is recently seen in news, Which country has officially started building the world’s first forest city?

A. india

B. Srilanka

C. china

D. Bhutan

Correct answer : Option C Explanations: China has officially started building the world’s first forest city in the north of Liuzhou, Guangxi Province to fight against pollution and climate change, which is set to be completed in 2020. It is designed by Stefano Boeri Architetti, a team that develops green projects all around the world. The Liuzhou Forest City is expected to absorb nearly 10,000 tonnes of carbon dioxide yearly and produce 900 tonnes of oxygen. The energy self-sufficient city will house 30,000 people, 40,000 trees and nearly 1 million plants. As a result, the forest city will help to decrease the average air temperature, improve local air quality, create noise barriers, generate habitats, and improve local biodiversity in the region.

 

10. Recently,The Election Commission of India (ECI) has collaborated with a social media platform to launch nationwide “Voter Registration Reminder”.The social media platform is :

A. Twitter

B. Orkut

C. Facebook

D. Snapchat

Correct answer : Option C Explanations: The Election Commission of India (ECI) has collaborated with Facebook to launch first Nationwide “Voter Registration Reminder” on July 1, 2017 to encourage Indian citizens to register themselves on the electoral rolls. As part of this campaign, Facebook will run a voter registration reminder in multiple Indian languages to all the Facebook users in India from July 1 to 4, 2017. For this, Facebook will activate a unique ‘Register Now’ button reminding all the eligible Indian users to enroll themselves as voters. When the users click the button, they will be redirected to National Voters’ Services Portal, where they can register themselves as voters. The reminder will be sent out in 13 Indian languages – English, Hindi, Gujarati, Tamil, Telugu, Malayalam, Kannada, Punjabi, Bengali, Urdu, Assamese, Marathi and Oriya.

 

Disclaimer: This is not sample or part of our prelims 2018 test series. You can enroll PRELIMS 2018 TEST SERIES for full syllabus coverage , revision and performance analysis.

The Hindu ePaper and 8 Editorial Daily[Free Download Daily Analysis]

The Hindu ePaper and 8 Editorial Daily[Free Download Daily Analysis]

Read Hindu
The Hindu Epaper and Editorials daily-Covering Editorials Daily is Most toughest job and is simplified to an easy to swallow module & providing everyday with Monthly archive;So that you will never miss Hindu Epaper and Editorials daily or anything.We are Targeting to make you efficient at UPSC2017 with Hindu Epaper and Editorials daily.On this page we will be providing Editorials of leading newspaper in both language English and Hindi. We are publishing two full version paper and editorial paper of 8 New paper. Don't waste time in wandering through lots of general knowledge websites as everything is provided here.You can subscribe exam wise daily packages below for Bank test(IBPS),Public Service commission(PSC),Staff Selection Commission(SSC) and lot more..So bookmark now for Hindu Epaper and Editorials daily & keep visiting here for daily updates.All pages will be in PDF format and any one can get directly to read later. Suggestions are always welcome. keep Suggesting and Keep sharing if you found this website useful.

What toppers say about
Agam JainAgam JainAIR 133 (2015)
Writing skill is the key to unlock UPSC MAINS from my experience.Getting answers reviewed is equally important & this MASTER initiative with daily answer review is applaudable as it helps a lot of aspirants.Im glad to be a part of it & I appreciate the dedication of team IASTODAY

START WRITING HERE

GET ALL DAILY EDITORIALS IN YOUR INBOX FREE

Enter your email address & verify to get daily editorials & hindu notes in your inbox free

 

JULY 2017 EDITORIALS COMPILATION DATE WISE

JUNE 2017 EDITORIALS COMPILATION DATE WISE

CLICK HERE

MAY 2017 EDITORIALS COMPILATION DATE WISE

CLICK HERE

APRIL 2017 EDITORIALS COMPILATION DATE WISE

CLICK HERE

MARCH 2017 EDITORIALS COMPILATION DATE WISE

CLICK HERE

 

No Need to waste over 30MB data Daily for downloading Full news paper which you are not supposed to digest daily.


If you are new-DISCOVER MORE DEDICATED SERVICES FROM US

  • MASTER PRO SERIES - is a dedicated Mains series with daily ANSWER REVIEW BY EXPERTS and performance analysis including MASTER MODULE. This is the only online series in india with full fledged live support.
  • DAILY CAPSULE @7PM - Daily HINDU notes + PIB notes + PRELIMS Quiz together in a capsule free.
  • MONTHLY HINDU NOTES- Hindu is the bible for upsc aspirants & Hindu notes are precious. We provides monthly magazines free which is unique with date wise & upsc syllabus wise arranged monthly compilation.
  • MONTHLY PIB MAGAZINE - If you went to delhi,you can see our magazine being sold in every shops you visits. This is the best compilation & first ever initiative which covers full month wise PIB releases and its free.
  • FREE DOWNLOADS - Everything needed for upsc preparation available in our Download zone absolutely free. NCERTs, Standard texts, Reference materials, Books for almost all optionals free download provided.
  • Toppers recommended books- For those who prefers hard copy to study,we compiled Top 10 MUST BUY books for upsc aspirants to make your journey easier.You can buy online & pay cash on delivery from leading portals like amazon.
  • PRELIMS 90 DAYS TEST SERIES is the most rated service from us which allows you to cover full UPSC prelims syllabus in just 90 days with proper revision. This include 29 Quality tests and revision series with performance analysis.
  • DAILY MASTER MODULE- This is a precious pdf material from us coming daily basis. This includes HINDU notes GS syllabus topic wise sorted + PIB daily notes + Prelims Quiz + 8 editorials soft copy of all leading newspapers. Per day cost less than 50 paise where single newspaper costs over Rs. 6/-
  • DAILY 8 EDITORIAL ANALYSIS - No others provides you 8 editorial analysis and soft copies on daily basis. Never miss any important editorials. We compile all important ones in single pdf daily.
  • JOIN WITH US- If you feels that you are an expert & you can do more or any of these in better way!!! Then join with us and contribute your knowledge to help LAKHS of IASTODAY readers.You can write articles or contribute new initiatives.

Also get Access to Editorials Analysis from AUG 2016 till UPSC 2017;

INCLUDES FOLLOWING NEWSPAPER EDITORIALS

The_Hindu_Editorial_daily
Indian_Express_Editorial
Times_of_India_TOI_Editorials
Business_BStandard_Editorials
 
 
 
 
Dainik_Bhasar_Hindi_Editorials

 

ADVANTAGES

Full YEAR ACCESS (One Time Charge) 
Daily Coverage of 8 Important Dailies in India 
Soft copy of editorials & Easy to swallow Mind maps 
Answer writing Questions 
How to approach Question 

CLICK HERE TO SEE DAILY ANSWER WRITING MATERIALS & QUESTIONS FREE

 

For Daily Full Premium Access to All 8 Major Analysis & Important affairs  

Daily editorials free

Features Of Premium

  •  Daily Newspaper editorials Free Access [Major 8 dailies]
  • Monthly archives ;Never Miss any
  • Daily current affair Quiz with detailed solution*Covering relevant newspapers,Official government websites,lot more..*Monthly Full Length Tests Each with 100 High Quality Questions.
  •  Focus on enabling you to get full score in current affairs.
  • Analysis of your Performance in different categories after Each Test.
  • Revision Tests to allow time for regular revision.
  • TEST SERIES & MAINS ANSWER WRITING
  •  

    Three modes:- Login to access/ Email delivery/ whatsapp delivery

     Available 24x7 with expert support


You can subscribe for an year at discounted rate or monthly by clicking below link.

subscribe%2Bdaily%2Bcurrent%2Baffairs%2BGK

Keep visiting;We will update daily & you can follow daily,weekly or monthly basis.