Hi Aspirants,As we all know budget is important for UPSC examination and its very important to go through it thoroughly.Here we provides 10 Multi Choice Quiz in UPSC point of view for Prelims 2017

1. The Union Finance Minister presented Union Budget 2017 in the Lok Sabha. In this regard, consider the following statements.

  1.  Union Government will launch two new Schemes to promote the usage of BHIM App
  2.  These two schemes are Referral Bonus Scheme for individuals and a Cashback Scheme for merchants

Which is/are correct?

a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)   none

ANSWER : C

Enroll Daily Answer challenge for UPSC MAINS HERE

2. Which of the following area selected by the government to transform economy in recent economic renovation?

  1. Growth and stability
  2. Public service delivery
  3. Fiscal management
  4. Digital economy

a) 1 2 3 only

b) 2 3 4 only

c) 1 3 4 only

d) all of the above

ANSWER : D

3. Consider the following statement about MNREGS is/are correct?

  1. Female has more participation than male.
  2. Target only rural BPL section.
  3. Funded by Central government and State government.

a) 1 2 only

b) 2 3 only

c) 1 3 only

d) all of the above

ANSWER : C

Get Daily Current affairs notes and secure Synopsis here [DATEWISE compodium]

4. Consider the following statement about Pradhan Mantri Aawas Yojna is/are correct?

  1. It is one of the components of house for all by 2022
  2. It is implemented in rural and urban area both.

a) 1 only

b) 2 only

c) both

d) none

ANSWER : A

5. Which of the following will be benefited from the demonetisation step to enhance the economy?

  1. Reduced corruption
  2. Greater digitisation of the economy
  3. Increased flow of financial savings
  4. Greater formalisation of the economy

a) 1 2 only

b) 2 3 4 only

c) 1 3 4 only

d) all of the above

ANSWER : D

6. Consider the following statement about MUDRA Yojna is/are correct?

  1. It is implemented by the SIDBI.
  2. Women, dalits and backward class are given priority.

a) 1 only

b) 2 only

c) both

d) none

ANSWER : C

7. Major objective of the advancing of the budget date is____?

  1. No march run
  2. No vote on account
  3. Better Policy planning

a) 1 2 only

b) 2 3 only

c) 1 3 only

d) all of the above

ANSWER : D

8. Government agenda for the next year is transform, energies and clean India which include:

  1. Transform quality of governance and life of people.
  2. Energies with renewable sources.
  3. Clean country from black money and corruption.

a) 1 2 only

b) 1 3 only

c) 2 3 only

d)all of the above

ANSWER : B

9. Which of the following have obligation to disburse 40 % of the loan to the farmer as mentioned in budget 2017?

  1. Primary Agricultural Society
  2. NABARD
  3. Commercial bank

a) 1 2 only

b) 2 3 only

c) 1 3 only

d) all of the above

ANSWER : A

10. Consider the following statement about Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

  1. It include both Loaner and non-Loaner farmer
  2. It also include post harvesting lost
  3. It has got wide coverage than previous scheme

a) 1 2 only

b) 2 3 only

c) 1 3 only

d) all of the above

ANSWER : D

 

DO SHARE WITH FRIENDS>>SHARING IS CARING..

Have a Query/Feedback; Drop it below